Ongewenst gedrag op de (digitale) werkvloer, zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en agressie en geweld zijn allemaal vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Dit wil je als werkgever tegengaan, want de stress die ongewenst gedrag kan veroorzaken kan leiden tot psychische en fysieke klachten bij werknemers.

Een gedragscode is één van de middelen die je daarbij kunt inzetten. Om werkgevers handvatten te geven bij het opstellen en levend houden van een eigen gedragscode over (on)gewenste omgangsvormen tussen collega’s en/of leidinggevenden, is een nieuwe handreiking van TNO gepubliceerd op Arboportaal.

Download de Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen

Voordelen voor werkgevers m.b.t. het hebben en uitdragen van een gedragscode (on)gewenste omgangsvormen:

1. De directie draagt uit dat ze het bestrijden van ongewenste omgangsvormen serieus neemt en dat ongewenst gedrag op geen enkele manier getolereerd wordt.

2. Een gedragscode zorgt voor eenduidige communicatie door een beschrijving van (on)gewenst gedrag te geven.

3. Een gedragscode ondersteunt een professionele houding van werknemers, doordat duidelijk beschreven is wat de organisatie van iedere werknemer verwacht.

4. Een gedragscode geeft houvast om collega’s aan te spreken op overtreding van gedragsregels.

5. Met een gedragscode laat de werkgever zien daadwerkelijk beleid te voeren tegen ongewenste omgangsvormen.

Heeft u hier vragen over?

Heeft u vragen over het opstellen van een gedragscode voor uw bedrijf? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via het contactformulier of via 085-7731826. Wij helpen u graag verder.